Informatie over RVS Schroeven

RVS schroeven zijn goed bestand tegen roest en corrosie. RVS staat overigens voor roestvast staal. Niet voor roestvrij staal. Een belangrijk verschil. Uiteindelijk kunnen ook RVS schroeven enigzins gaan roesten, zij het veel later dan andere, verzinkte schroeven. RVS schroeven worden altijd toegepast waar corrosie (roest) op de loer ligt. Meestal in de buitenlucht. Bekijk onze collectie RVS schroeven.

RVS schroeven worden vrijwel alleen gemaakt in de soorten C1, A2 en A4. Wilu meer weten over het onderwerp RVS? Op Wikipedia staat een interessante pagina.

RVS Vlonderschroeven C1

Onze meest verkochte schroeven, de rvs vlonderschroeven worden vrijwel uitsluitend gekocht om inderdaad vlonders, maar ook b.v. schuttingen mee te maken.
Het grote voordeel van de RVS vlonderschroeven is dat ze zelfborend zijn en gemaakt zijn uit martensitisch RVS C1. Hierdoor kunnen deze schroeven na de productie worden gehard, waardoor ze vrijwel onbreekbaar zijn. Deze schroeven kunnen vrijwel in alle gevallen zonder voorboren in hardhout worden geschroefd zonder dat ze afbreken.
Een nadeel van schroeven uit RVS C1 is, is dat ze minder corrosiebestendig zijn dan schroeven uit RVS A2.

RVS Spaanplaatschroeven deeldraad A2

De meest verkochte schroeven uit RVS A2 zijn de RVS spaanplaatschroeven met deeldraad. Deze rvs schroeven worden vaak gebruikt om een planken op een ondergrond te schroeven. Het laatste deel van de schroeven heeft geen draad, zodat de planken strak tegen de (balken) ondergrond worden getrokken. Daarbij hebben deze schroeven een Torx aandrijving. Hierdoor heeft de accuschroevendraaier meer grip.
Een nadeel van schroeven uit RVS A2 is dat ze makkelijker afbreken dan schroeven uit RVS C1 of dan verzinkte schroeven. Men moet deze schroeven dan ook vrijwel altijd voorboren met de juiste diameter houtboor. Daarbij is het aan te bevelen om de snelheid bij het indraaien van de schroeven wat te beperken.

Waarom heten RVS Spaanplaatschroeven zo?

Eigenlijk is het een vreemde naam “rvs spaanplaatschroeven”. RVS schroeven zullen vrijwel nooit voor spaanplaat worden gebruikt. RVS is tenslotte voor buiten en spaanplaat is zelden waterbestendig. De naam RVS spaanplaatschroeven zegt meer over het type schroef dan over de toepassing. Spaanplaatschroeven zijn inmiddels de meest gebruikte houtschroeven. Ze hebben een scherp schroefdraad en een slanke kern waardoor het hout minder snel splijt dan bij traditionele schroeven. Overigens hebben al onze RVS spaanplaatschroeven een versterkte kop.

RVS Schotelopschroeven

Een vrij nieuwe ontwikkeling is de RVS Schotelkopschroef. Deze schroeven worden ook vaan Tellerkopschroef genoemd, naar het Duits woord voor schotel; Teller. Deze RVS schroeven worden veel ingezet voor de montage van zonnepanelen maar zeker ook ter vervanging van RVS Hooutdraadbouten. Waar de houtdraadbouten vaak met een onderlegring worden gebruikt is dit bij de schotelkopschroeven niet nodig. Daarbij is het vastdraaien met een torx bit vaak veel handiger dan met een dopbit of een steeksleutel bij de houtdraadbouten.

RVS bimetaal boorschroeven

Dit zijn de enige RVS schroeven in ons gamma die in zelfborend zijn in metaal. Met alle andere schroeven kan dat absoluut niet. De bimetaal schroeven hebben een stalen punt die werkt als een metaalboor. Het volgende deel van de schroef is van RVS. Dit deel tapt en schroeft in het metaal. Deze schroeven kunnen worden gebruikt voor het schroeven in staal tot 4 mm dikte. Het zijn de ideale schroeven ok b.v. houten planken aan metalen kokers te verbinden.