Martensitische roestvrij staal van klasse C1

Schroeven van martensitisch roestvaste staalsoorten bereiken door een thermische nabehandeling de mechanische eigenschappen van koolstofstaal. Schroeven uit RVS C1 kunnen aanmerkelijk hogere breuk draaimomenten bereiken dan schroeven uit austenitisch roestvast staal (RVS A2 en RVS A4). Dit maakt de schroeven uit RVS C1 uiterst geschikt om in de houtbouw te gebruiken; veelal kunnen deze schroeven worden gebruikt zonder voorboren. Dit alles is zeer positief.

Martensitisch RVS is overigens, net als koolstofstaal, magnetisch.

Er kleven echter ook nadelen aan RVS C1; De inzet van martensitisch roestvrijstalen schroeven is aanbevolen in mild agressieve chloorvrij media. Ongunstig is het corrosiegedrag onder invloed van zouten en zuren . De martensitisch roestvrijstalen schroeven mogen niet worden gebruikt in vochtige ruimtes en gebouwen die zijn gebouwd in agressieve omgevingen . Onder deze omstandigheden moet worden gebruikt gemaakt van austenitisch roestvast staal klasse A2 en A4 = roest- en zuurbestendig .

Wat betekent dit in de praktijk ?: RVS C1 is minder corrosiebestendig dan RVS A2 en RVS A4. Maar wel aanmerkelijk sterker. Dit maakt het geschikt voor terrassenbouw en houtbouw in een niet agressieve omgeving. RVS C1 is echter ongeschikt voor agressievere en chloorhoudende omgevingen zoals b.v. zwembadbouw.

Pas overigens ook op met Douglas-hout. Door het zuur in dit hout gaan de schroeven enigzins corroderen waardoor er bij onbehandeld Douglas-hout vlekken voor kunnen komen.

C1 wordt gebruikt voor onze vlonderschroeven en onze zelfborende schroeven met conische kop.

Meer blogs over schroeven en bouten