Bestellen vanuit Belgiƫ? Klik hier.

martensitisch RVS C1

Martensitische roestvrij staal van klasse C1

Schroeven van martensitisch roestvaste staalsoorten bereiken door een thermische nabehandeling de mechanische eigenschappen van koolstofstaal. Schroeven uit RVS C1  kunnen aanmerkelijk hogere breuk draaimomenten bereiken dan schroeven uit austenitisch roestvast staal (RVS A2 en RVS A4). Dit maakt de schroeven uit RVS C1 uiterst geschikt om in de houtbouw te gebruiken; veelal kunnen deze schroeven worden gebruikt zonder voorboren. Dit alles is zeer positief.

 

Er kleven echter ook nadelen aan RVS C1; De inzet van martensitisch roestvrijstalen schroeven is aanbevolen in mild agressieve chloorvrij media. Ongunstig is het corrosiegedrag onder invloed van zouten en zuren . De martensitisch roestvrijstalen schroeven mogen niet worden gebruikt in vochtige ruimtes en gebouwen die zijn gebouwd in agressieve omgevingen . Onder deze omstandigheden moet worden gebruikt gemaakt van austenitisch roestvast staal klasse A2 en A4 = roest- en zuurbestendig .

 

Wat betekent dit in de praktijk ?: RVS C1 is minder corrosiebestendig dan RVS A2 en RVS A4. Maar wel aanmerkelijk sterker. Dit maakt het geschikt voor terrassenbouw en houtbouw in een niet agressieve omgeving. RVS C1 is echter ongeschikt voor agressievere en chloorhoudende omgevingen zoals b.v. zwembadbouw.

Pas overigens ook op met Douglas-hout. Door het zuur in dit hout gaan de schroeven enigzins corroderen waardoor er bij onbehandeld Douglas-hout vlekken voor kunnen komen.

 E.e.a. wordt verduidelijkt met de volgende e-mail conversatie:Bericht: De vlonderschroeven zijn van inox C1, de spaanplaatschroeven met deeldraad zijn van inox A2

Is de inox A2 geen betere kwaliteit dan de C1? Indien ja kan ik deze A2 kwaliteit dan gebruiken voor een terras in hardhout?

Met dank bij voorbaat


Geachte heer XX,

Het is een korte vraag waar een lang antwoord van zou kunnen komen. Maar ik zal proberen een samenvatting te geven:

Inox C1 is een legering die populair is voor vlonderschroeven omdat deze soort gehard kan worden. De schroeven uit C1 breken niet af en kunnen zelfs zonder voorboren in hardhout worden gedraaid. Inox C1 heeft ook een nadeel; het is minder corrosiebestendig dan RVS A2. M.a.w. de schroeven zullen eerder roesten. Dat is niet meteen dramatisch, het beperkt zich meestal na enkele jaren tot wat oppervlakteroest, maar toch.

Inox A2 kan niet worden gehard. Deze schroeven breken dus eerder en moeten in hardhout absoluut worden voorgeboord. De corrosiebestendigheid is echter veel beter dan die van schroeven uit Inox C1. Deze schroeven zullen ook na jaren (vermist geen zeewater of chloor in de omgeving) nog volledig onaangetast blijven.

Ik hoop u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groeten,

Hansen Schroeven