Torx schroeven of toch Pozi (kruiskop) ?

De aandrijving van schroeven is in de loop der jaren nogal geevolueerd; van zaagsnede naar Philips kruiskop naar Pozi kruiskop naar Torx.
Het overgrote deel van de RVS schroeven die wij momenteel verkopen zijn Torx schroeven. Inbus (binnenzeskant) heeft nog wel de overhand bij RVS bouten, echter, de verwachting is dat deze op den duur ook naar Torx gaan evolueren.

Torx schroeven hebben een aantal voordelen ten opzichte van Pozi kruiskopschroeven:

Betere grip
: De Torx schroeven hebben een zespuntig stervormig patroon, waardoor de schroevendraaier beter grip heeft op de schroefkop en minder snel zal slippen dan bij Pozi schroeven met een kruiskop.

Minder kans op beschadiging: Het zespuntige patroon van de Torx schroeven zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de kracht, wat de kans op beschadiging van de schroefkop vermindert in vergelijking met de Pozi schroeven. Hierdoor gaan de bits ook langer mee.

Maar er zijn ook wat nadelen:

Pozi kruiskopschroeven blijven beter op de bit zitten: Aangezien RVS schroeven niet of nauwelijks magnetisch zijn kan het handig zijn dat de schroeven, bij montage, uit zichzelf een beetje op de bit blijven zitten.

Minder wijdverspreid: Een reden voor fabrikanten (zoals b.v. Ikea) om geen Torx schroeven toe te passen is dat bijna iedereen wel een kruiskopschroevendraaier in huis heeft en lang niet iedereen een Torx set. Een inbussleuteltje is voor dergelijke bedrijven ook makkelijke bij te leveren dan een Torx-sleuteltje.