Welke RVS zelfborende schroeven?

Wij verkopen verschillende soorten zelfborende RVS schroeven. Dit zijn de verschillen, de voordelen en de nadelen:

RVS Zelfborende Spaanplaatschroeven A2, platverzonken met deeldraad

Dit is een normale RVS A2 spaanplaatschroef, uitgevoerd met een boorpunt. Deze schroeven leveren wij in de diameters 4 / 4,5 / 5 en 6 mm.
Voordelen: veel keuze in afmetingen + goede corrosiebestendigheid door het RVS A2.
Nadelen: breekt sneller dan RVS C1, hierdoor zijn deze schroeven uitsluitend geschikt voor zachthout, zoals gewolmaniseerd tuinhout, vuren e.d. Dus niet voor hardhout.

RVS Vlonderschroeven C1

Deze schroeven zijn gemaakt uit RVS C1, een andere legering dan RVS A2, waardoor deze schroeven gehard kunnen worden. Door dit harden zijn ze vrijwel onbreekbaar. In de punt van de schroeven zit een kerf, waardoor ze zelfborend zijn. Zoals de naam al zegt; geschikt voor het maken van vlonders. Wij leveren deze schroeven alleen in diameter 5 mm.
Voordelen: vrijwel onbreekbaar + kunnen zonder voorboren in hardhout worden geschroefd.
Nadelen: iets minder corrosiebestending dan RVS A2 + pas op met douglas hout, dit verkleurt rondom het schroefgat door een chemische reactie.

RVS zelfborende schroeven C1, conische kop

Ook deze schroeven zijn gemaakt uit RVS C1, waardoor ze vrijwel onbreekbaar zijn. Deze schroeven hebben een boorpunt waardoor ze zelfborend zijn. Wij leveren deze schroeven in de diameters 3,2 / 4 / 4,5 en 5 mm. Deze schroeven worden zeer ruim toegepast, de kleinste diameter vaak als glaslatschroef.
Voordelen: vrijwel onbreekbaar + kunnen zonder voorboren in hardhout worden geschroefd.
Nadelen: iets minder corrosiebestending dan RVS A2 + pas op met douglas hout, dit verkleurt rondom het schroefgat door een chemische reactie.

Bimetaal boorschroeven

Dit is een hele andere categorie schroeven. Zoals de naam al zegt bi-metaal: de schroef zelf is van RVS, dus met een goede corrosiebestendigheid. De punt is van staal waardoor je deze schroeven in metaal tot 4 mm dikte kunt boren. Zeer geschikt om bijvoorbeeld houten planken op stalen balken te monteren. De 'vleugels" van de schroeven ruimen het hout en breken af in het staal waardoor de planken extra vast getrokken worden.
Voordelen: direct in staal tot 4 mm zonder voorboren.

Overigens kunnen we van alle zelfborende schroeven zeggen dat ze minder geschikt zijn om weer uit te draaien. Dat geldt zeker voor de Bimetaal boorschroeven.

  zachthout hardhout staal tot 4 mm dik
Rvs A2, zelfborende schroeven + - -
Vlonderschroeven C1 + + -
C 1 Conische kop schroeven + + -
Bimetaal boorschroeven - - +

Meer blogs over schroeven en bouten